ZAJĘCIA EDUKACYJNE W MUZEUM W KOSZALINIE Z CYKLU CZTERY PORY TRADYCJI

Trzeciego czerwca klasa II a i II b wyjechały do Muzeum w Koszalinie na zajęcia edukacyjne z cyklu Cztery Pory Tradycji - od ziarenka do bochenka dotyczące tradycji procesu powstawania chleba.

W trakcie zajęć uczniowie zapoznali się z etapami powstawania chleba, wiedzą jak wyglądają zboża potrzebne do jego wypieku oraz znają narzędzia potrzebne do jego wypieku. Potrafią rozpoznać jak wygląda sierp, żarno, cep, niecka czy dzieża. Po krótkim wprowadzeniu w świat chleba uczniowie obejrzeli wyposażenie chaty jamnejskiej oraz stroje w jakich dawniej chodzono, zwiedzili kuźnię i jej wyposażenie oraz warsztat szewski.

Dzięki tego typu zajęciom uczniowie łączą teorię poznaną na lekcjach z praktyką. Już teraz wiedzą jak ważną rolę odgrywa chleb w życiu człowieka, znają zwyczaje związane z wypiekiem chleba oraz sposoby mielenia zboża dawniej i dziś.

Na zakończenie naszej wycieczki wybraliśmy się na spacer do parku, gdzie mieliśmy chwile na wesołe zabawy w otoczeniu pięknej przyrody oraz na pyszne lody, które wszystkim bardzo smakowały.

Dzień spędzony w ten sposób dostarczył nam dużo wrażeń. Było ciekawie i interesująco. Z nowymi doświadczeniami wróciliśmy do szkoły. Z niecierpliwością czekamy na kolejny wyjazd, a to już niedługo...

 

Magdalena Sowa
Jolanta Kostecka

 


Szkoła Podstawowa im. kpt. Wł. Wysockiego w Biesiekierzu; Designed by: joomla templates vps Valid XHTML and CSS.