Światowy Dzień Czekolady

 

Dzisiaj, 12 kwietnia w oddziale przedszkolnym obchodziliśmy Światowy Dzień Czekolady, jeden z najprzyjemniejszych i najsłodszych dni w roku. Trudno byłoby znaleźć kogoś, kto tego smakołyku nie lubi.

Czekolada wprawia nas w dobry nastrój (co widać po minach dzieci), poprawia przemianę materii, rozjaśnia umysł, dostarcza energii. Niestety, ma też skutki uboczne - szybko się od niej uzależniamy, a nadmiar cukru odkłada się w boczkach. Najzdrowszą jest więc czekolada o małej zawartości cukru czyli gorzka. Wszystkie rodzaje czekolad są bogatym źródłem witamin z grupy B oraz pierwiastków- magnezu i potasu.

Czekolada to nie tylko pyszny smakołyk, ale także produkt do pielęgnacji ciała: dodatek do kremów, olejków, szamponów, maseczek i kąpieli.

Przedszkolaki czekoladę wykorzystały tak, jak każdy łasuch - delektując się, zjadły. Było ciasto posmarowane nutellą, chrupkie wafle z namalowaną buzią oraz czekoladowe fondue czyli świeże owoce maczane w gorącej masie czekoladowej. Wszystko smakowało znakomicie. Aby cukier nie poszedł w boczki spaliliśmy go, ćwicząc.

Przy okazji przypomnieliśmy sobie o zdrowym stylu życia i odżywiania.

 

Maria Blicharska

 


Szkoła Podstawowa im. kpt. Wł. Wysockiego w Biesiekierzu; Designed by: joomla templates vps Valid XHTML and CSS.