Jak co roku w naszej szkole odbyły się dni promocji zdrowia. Na lekcjach techniki w dniu 1 marca 2016 r. dzieci robiły śniadania za pomocą japońskiej techniki przygotowywania potraw Bento.
Wyglądały pięknie i pysznie, a jeszcze lepiej smakowały. Nasi uczniowie mieli też 7 marca 2016 r. zajęcia p.n. ABC zdrowego żywienia . Z kolei 9 marca 2016 r. Szkolne Koło PCK zorganizowało kolorowy, smaczny i zdrowy Dzień Promocji Zdrowia. Tradycyjnie odbyły się degustacje i zdobywanie wiedzy na 3 stoiskach promujących zdrową żywność. Klasa IV przygotowała stolik: pomarańcza i pomidor, klasa V - banan i marchewka, a klasa VI jabłko i ogórek. Dzieci obejrzały też prezentację multimedialną o zdrowym żywieniu, przeanalizowały piramidę zdrowia oraz po pysznych degustacjach nastąpiło wspólne śpiewanie piosenek o zdrowiu. Dzieci przygotowały też na konkurs plakaty z propozycjami na śniadanie, obiad i kolację z wykorzystaniem warzyw i owoców, za które otrzymały nagrody. Przed nami jeszcze Dzień Zdrowia w kwietniu wraz z organizacją Olimpiady Promocji Zdrowia i inne akcje PCK. Życzymy naszym uczniom dużo krzepy i sprawności na każdy dzień
Justyna Smagieł-opiekun SK PCK Agnieszka Kolanowska
|