Nawyki żywieniowe kształtują się w dzieciństwie, z czasem coraz trudniej jest je zmienić. Dobrze skomponowane śniadanie pozwala na dobre rozpoczęcie dnia i pobudza organizm do podjęcia aktywności.
Dzieci w wieku szkolnym intensywnie rosną. Potrzebują przede wszystkim energii (węglowodany), wapnia, żelaza, cynku, witamin z grupy B i kwasów tłuszczowych (głównie omega- 3). Dzięki tym składnikom dziecko będzie miało zapał do nauki i aktywności fizycznej. We właściwie skomponowanym drugim śniadaniu powinny znaleźć się wędliny, nabiał, owoce i warzywa oraz napoje niesłodzone
Dlatego też 25 listopada 2015 r. uczniowie klas Ia, Ib i III samodzielnie przygotowali zdrowe drugie śniadanie. Z zaangażowaniem i zapałem komponowali piękne, pełne witamin kanapki. Tak zrobione śniadanie wszyscy zjedli ze smakiem.
I. Sobczyńska, K. Grzegrzółka, J. Lessnau
|